2020. április 6., hétfő

Katolikus hittan


 7. osztály: V/4. Az odaajándékozható élet
(ÉletTrendtankönyv 112-115. oldal)
Oktatási cél: Röviden feleleveníteni Jézus szenvedéstörténetét, a Passiót. Megismerni Kolbe atya életét.
Képzési cél: Fogalmak tisztázása: elköteleződés, áldozathozatal, áldozat.
Nevelési cél: Szívesen vállalj áldozatot egy nemes cél/célod érdekében!
Ráhangolódás
Nézd meg a lecke elején lévő képet: Jézus a keresztfán. Ez önmagáért beszél, hiszen azt idézi elénk, amit a szentírási rész is: „Senkinek sincs nagyobb szeretete, mint aki életét adja barátaiért.”
Így imádkozd el az óra eleji imát.
Olvasd el a részletet a Belle és Sebastien c. műből. (112-113. o.) (A regényből készült filmet is érdemes megnézni!)
Téma kifejtése
1. A regényrészletből kitűnik, hogy Belle, a kutya egész életét a kisfiú életének rendeli alá, óvja, védi, akár az élete árán is. Ha a kutya beszélni tudna… - vajon mit mondana el? (113. oldal, kép alatt)
2. Elköteleződés valami vagy valaki mellett (társ, barát, művészet, hivatás, sport, stb.) Ez akarati dolog, amely komoly erőfeszítést, kitartást kíván.
3. Áldozathozatal: erőn felüli, megfeszített munka, kötelességteljesítés egy cél eléréséért, akár egész életen át (több mint a lemondás, ami csak egyszeri cselekedet). Feladat: szüleid áldozatvállalásaiból gyűjts össze egy csokorral (114. o. kép fölött)
4. Olvasd el Kolbe atya történetét (114. o.) Ő megvalósította az idézett bibliai mondatot: „Senkinek sincs nagyobb szeretete…” Mit kérdeznél a megmentett családapától? (114. o. kép altt)
A társainak mit jelentett az ő áldozata? (A válaszban segít a 114. o. utolsó bekezdése.)
5. A lap végén találsz még két hasonló történetet. Mindhárom példa Jézusra irányítja a figyelmünket, aki önként, szeretetből – hogy mi megmeneküljünk – vállalta a szenvedést és a kereszthalált. Ő az újszövetségi áldozat. A kereszt jele mindig erre figyelmeztet bennünket. A 115. oldal feladata: „Ki mondta, kinek?” Jézus szenvedését foglalja össze röviden.
Kapcsolat az élettel
Mindnyájunknak kellenek elérendő célok, megvalósítandó tervek az életünkben. Ezeket meg kell fogalmaznunk magunknak, és ezekért szívesen kell áldozatot hoznunk! Most a nagyböjtben, tudatosan gyakoroljuk is ezeket!
És még két történet:
1. A második világháborúban történt. Egész Európában folyt a zsidók üldözése, akiket elhurcoltak és legyilkoltak. Zsidó ellenállók tettek kétségbeesett kísérleteket arra, hogy őket kiszabadítsák. Vezérük Wittenberg volt. Egy napon ő is fogságba esett, de sikerült megszöknie és Wilnában, a zsidó negyedben elrejtőznie. De az SS tudomást szerzett róla, és kiadták a parancsot: az egész zsidó negyedet erős őrséggel vegyék körül. Majd ezt üzenték a zsidóknak: vagy kiadják Wittenberget, vagy ha nem, akkor mindnyájukat haláltáborba hurcolják el.
A zsidókat nagy félelem és bizonytalanság fogta el. De Wittenberg felszabadította őket ez alól: nem akarta, hogy miatta kelljen meghalniuk. A zsidók egymásnak adták tovább a hírt: „Önként jelentkezik.” Mikor erre sor került, a város kapujához vezető út két oldalán felsorakoztak a zsidók: egyik oldalon a fiatal harcosok, másikon az idős férfiak, asszonyok és gyerekek. Ezután az út közepén, nem nézve se jobbra, se balra, Wittenberg elindult a kapu felé… Ment bátran a szörnyű halálba.
2. És egy mai történet: Bizonyosan mindnyájan hallottatok nem régen arról az olasz papról, aki szintén megbetegedett a koronavírusban, és akinek egyházközsége hívei lélegeztetőgépet vásároltak. Ő viszont egy fiatal beteg kedvéért lemondott róla, nem vette azt igénybe, így hamarosan meghalt.
Házi feladat
Összesen négy feladat van ennél a résznél. Válassz ki két tetszőlegest ezek közül, és ezek megoldását szíveskedj nekem visszaküldeni.
Végül egy nézni- illetve hallgatni való:
https://www.youtube.com/watch?v=kg2Ldm9Gphs

Földrajz 04.06.


Sziasztok!

Tudom,ma nincs földrajz óránk,de a tavaszi szünet "vészesen közeleg" 😃,így 2 REDMENTA-s feladatlapot is küldök nektek,amin tudtok gyakorolni,szeretném most már Amerika kontinensét befejezni.
Többen már dolgoztatok a Learning.Apps-ban is,ügyesek vagytok!
A linkre kattintva tölthetitek a feladatlapot,használhattok könyvet,atlaszt is! Csináljátok meg a szünet előtt, a szünet után Ázsiával foglalkozunk!

https://redmenta.com/Amerika/7.A/

 https://redmenta.com/USA / 04.08.

Informatika 04. 06.


Kedves 7.a!

Szépen pótoltátok az elmaradt házitokat! Remek! 😉
Aki nem, annak névre szólóan kiküldtem.
Itt a blogon viszont mindig megtalálod. Nem tudom mindenkinek egyesével küldözgetni. Kövesd a blogot és vezess leckefüzetet!

A feladatod péntekig:

  1. Töltsd ki a következő feladatlapot: Feladatlap
  2.  A Code oldalán juss el a 12. leckéig. Itt tudsz belépni: CODE 7.A
  3. Olvasd el és nézd meg a Pályaorientációs tananyag részeként: MULTIMÉDIA FEJLESZTŐ

  • PÓTOLNI HA ELMARADÁSOD VAN!


Jó munkát!
Kellemes tavaszi szünetet!

Gál Anita

Történelem Pótlás

Kedves 7. évfolyam!

Nagyon bízom benne, hogy az önkényuralommal és kiegyezéssel kapcsolatos feladatokat ma reggel 8 óráig visszajuttattátok nekem...

Közeledik a tavaszi szünet, és én elveimhez hűen nem adok semmilyen házit most sem! Pontosabban valamit mégiscsak adok: menjetek ki a szabadba (ha tehetitek), pihenjetek, s töltődjetek fel a tanév végi utolsó nagy hajrára!!! :)

Viszont akinek bármilyen elmaradása van, annak már valamilyen fórumon jeleztem... Az utolsó esélyük, hogy a hiányosságaikat pótolják: Nagypéntek, azaz április 10. Utána lenullázom azt a körét, ahol hiányosságot tapasztaltam.

S a jövőben senkit nem fogok egyesével megkeresni, ha határidőre nem teljesíti a feladatát! Jelzem osztályfőnökének és az igazgatóságnak, illetve lenullázom a körét... (Természetesen, ha valami nem várt dolog jött közbe, azt jelezheti felém az illető e-mail-ben vagy messengeren, s közösen keresünk rá megoldást...) Megértéseteket és a szabályok jövőbeni betartását köszönöm!

Jó pihenést (és pótlást)!
Üdv: Kriszta néni

04.06. Református hittan

Sziasztok! Még egy kis Húsvét:

http://refpedi.hu/hatteranyagok/digitalis%20hittan/4het/7.o.%20J%C3%A9zus%20Krisztus%20felt%C3%A1mad%C3%A1sa.-1.%C3%B3ra..2020.03.31SzA.pptx

Jó pihenést a tavaszi szünetben, áldott Feltámadás ünnepet, vigyázzatok magatokra, imádkozzatok tovább!

Fizika - Segédletek a projektmunkához


Segítség a projektmunkához:

Korábbi évek projektmunkáiból ötletet meríthetsz: https://drive.google.com/open?id=1CaWPT7QAtg9W7JUIzxmvFnheBoTxxm4I

Egyéb segítség, ötletek a projektmunkához, a témakör összefoglalásához:
Ceruzával átszúrt lufi, hidrosztatika
Fejreállított pohár, hidrosztatika
Szilárd testek nyomása
Búvár, hidrosztatika
Légnyomás (csak felnőtt segítségével elvégezhető kísérlet!)
Nyomó- és szívókút szimuláció
Hidraulikus emelő szimuláció
Rengeteg hasonló ötletet meríthetsz a Szertár, vagy a Brutális fizika nyomás témakörében készült videóiból.
Határidő: április 17.

Jó munkát!
Busi Judit

Irodalom

Sziasztok!

A kőszívű ember fiai

Megnéztétek a filmet, elolvastátok a rövid tartalmát, most hallgassatok meg a műről egy rövid videót!

https://videotanar.hu/tananyagok/362/jokai-mor-a-koszivu-ember-fiai/

A feladatotok:

Írjatok legalább 12 mondatos fogalmazást, melyben bemutatjátok az egyik Baradlay fiú (Ödön, Richárd, Jenő) történetét. Bevezetés, tárgyalás, befejezés szükséges!

Két hetetek van rá!

Osztályzatot kaptok rá!

Földrajz 06.11.

Sziasztok! Lezártuk a jegyeket,zárjuk a tanévet! Jó pihenést kívánok mindenkinek a nyári szünetben!Vigyázzatok Magatokra,mozogjatok sokat...